kwi 162012
 

 

 

 

 

 

 

 

Placek miętowy

• 1 kostka margaryny
• 1 ½ szklanki cukru
• 2 łyżki kakao
• 1 cukier waniliowy
• 7 jaj
• 1 ½ szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Margarynę roztopić dodać kakao, cukier. Wlać 5 łyżek ciepłej wody, wystudzić. Dodać żółtka, mąkę, proszek. Białka ubić i wymieszać z ciastem. Upiec.
Masa miętowa:
• Dwa kubki śmietany kwaśnej 18 %
• 4 łyżeczki żelatyny
• 2 opakowania landrynek miętowych
• 2 opakowania delicji ciastek
Wykonanie: Landrynki rozpuścić w ½ szklanki wody, wystudzić. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wody wystudzić. Śmietanę ubić dodać syrop z landrynek oraz przestudzoną żelatynę.
Przełożenie ciasta – ciasto- ½ masy – delicje- druga część masy- placek – polewa